Glavniki za pse in mačke

Glavniki za pse in mačke

Kateri glavniki so primerni za česanje dlake psa ali mačke je odvisno od strukture dlake in pasme. Česanje psov in mačk opravimo po osnovnem krtačenju dlake. Pomembno je, da z glavnikom pridemo vse do kože in tako prezračimo kožuh in odstranimo umazanijo ter preprečimo sprijemanje dlake.

Za zelo gosto dlako so primerni glavniki z redko nasajenimi konicami, pri redki dlaki pa glavniki z bolj gosto nasajenimi konicami. Nezanemarljiva je tudi dolžina konic. Pri zelo dolgi dlaki naj bodo konice daljše, pri krajši dlaki pa krajše.

Glavniki za pse imajo lahko statične ali vrtljive konice. Taki glavniki so primeren predvsem za zelo gosto in sprijeto dlako.

Vrste glavnikov za pse in mačke

V kolekciji glavnikov boste našli tudi posebne glavnike za nego predelov okoli oči in glavnike za odstranjevanje zajedavcev in majhne umazanije, glavnike s statičnimi konicami s katerimi boste po končanem krtačenju postavili dlako na želeni položaj in preverili, da v kožuhu niso ostali vozli ali sprijeti deli dlake, glavnike z vrtljivimi konicami za pse in mačke, ki so še posebej občutljivi na cukanje, še posebej, če rednega česanja niso navajeni. Tako kot pri klasičnih glavnikih lahko tudi tu izbirate med glavniki z različno gostoto konic, le da so tu konice vrtljive in manjše sprijete dele dlake in vozle spustijo med konicami in ne pulijo dlake. Kljub temu boste manjše vozle čutili pod roko in jih boste po česanju lahko skrtačili, glavnike za striženje, posebej oblikovane glavnike, ki so namenjeni za striženje in tudi česanje dlake in so brez ročaja. Tak glavnik ima na polovici delovne površine gosto nasajene konice in na drugi redko nasajene konice. Z redko nasajenimi konicami zajemamo dlako, jo potegnemo stran od kože in strižemo na želeno dolžino. Z gosto stranjo po vsakem rezu odstranimo iz kožuha striženo dlako, da ne bi kasneje prišlo do vozlanja in sprijemanja dlake. Glavnik za striženje je primeren za vse vrste in pasme psov ali mačk. Za striženje lahko uporabimo ravne škarje in efilirke.

Pri izbiri glavnika bodite pozorni predvsem na gostoto in dolžino konic.

Ne glede na to, kateri glavnik boste uporabljali, naj česanje vedno poteka samo v smeri rasti dlake. Če se glavnik zatika v dlako morate kožuh psa skrtačiti in razvozlati ter nato ponovno počesati.