Razvozlavanje sprijete dlake

Pribor in oprema za razvozlavanje sprijete in zvozlane dlake psov

Zakaj potrebujem opremo in pribor za razvozlavanje?

Dolga dlaka psov je nagnjena k hitremu vozlanju in sprijemanju. Kadar dlake ne moremo več razčesati z uporabo krtač, je oprema za razvozlavanje psov nepogrešljiva. S takšno opremo vozle in sprijete kose dlake neboleče prerežemo na manjše dele, nato pa jih skrtačimo z uporabo grobe in nato še fine krtače. Agresivni potegi (cukanje), trganje in puljenje dlake s krtačami ali glavniki je boleče, pripelje do trajnih poškodb kože in dlake, obenem pa bo pes dobil odpor na česanje in nego kožuha. Oprema za razvozlavanje zagotavlja neboleče odstranjevanje vozlov in sprijete dlake. Pri večjih vozlih in bolj sprijeti dlaki priporočamo uporabo ustreznih balzamov in pršil, ki bodo razčesavanje še dodatno olajšali.

Skrbniki dolgodlakih psov se pogosto srečujemo s težavo, kot je sprijeta in zvozlana dlaka, ki se mnogokrat pojavi tudi ob rednem česanju in kopanju psov. V teh primerih priporočamo uporabo opreme in negovalnih balzamov, posebej pripravljenih emulzij in razpršil, ki omogočijo nežno, neboleče razvozlavanje sprijete dlake. Omenjeni izdelki bodo dlako obenem nahranili od korena do konic in jo naredili bolj prožno. Uporaba negovalnih izdelkov iz kolekcije GogiPet preprečuje ponovno vozlanje in sprijemanje dlake. 

Nepogrešljiv del opreme, vsakega skrbnika dolgodlakega psa, so tudi pripomočki za razvozlavanje zavozlane dlake. Ne glede na to, kako veliki so vozli in sprijeti deli dlake, jih boste lažje razčesali, če boste psa pred tem skopali s šamponom in nanesli balzam za dolgo dlako. Balzam bo vozle zmehčal, dlako pa naredil prožno za razvozlavanje. Če želite vozle razčesati brez kopanja, priporočamo, da uporabite pršilo za razvozlavanje ali negovalno olje Silk Care.

Izdelki za razvozlavanje dlake

Na tem mestu vam ponujamo pribor za razvozlavanje sprijete dlake in nekaj osnovnih informacij, kako izbrati pravilno opremo za razvozlavanje sprijete in zavozlane dlake pri posameznih dolžinah dlake in posameznih tipih vozlov. 

Rezilo ali Splitter - reševanje posameznih vozlov pri dolgi dlaki

Najpogosteje se posamezni vozli in deli sprijete dlake pojavijo pri dolgi dlaki s podlanko. Običajno gre za vozle, ki jih tvori umazanija. Ta se je skupaj z maščobo dlake sprijela in zavozlala s podlanko. To so običajno vozli, kjer zadošča, da vozel primemo med prsti in ga po dolžini, v smeri rasti dlake prerežemo, skrtačimo in počešemo. Postopek je običajno hiter in preprost.

Entfilcerji - grabljice z več in večjimi rezili - reševanje večjih vozlov pri dolgi dlaki

Dolga dlaka se lahko zavozla v večje ali manjše vozle. Če ima pes na telesu več vozlov, bo delo s Spliterjem ali posameznim rezilom dolgotrajno. Pomagamo si lahko z grabljicami z večjimi rezili. Kadar uporabljate grabljice z večjimi rezili, vas opozarjamo na to, da ste posebej pozorni pri delu, saj so rezila ostra in lahko poškodujete sebe in psa. Z rezili zdrsnemo pod vozel, z levo roko primemo vozel pri koži in z rezanjem v smeri rasti dlake razrežemo vozel na manjše dele. Ko smo vozel razrezali, ga skrtačimo in počešemo. Pri reševanju trdovratnih vozlov je smiselno uporabiti pršilo za razvozlavanje dlake, ki bo vozle zmehčalo in olajšalo razčesavanje.

Mat Breaker - reševanje vozlov pri kratki in srednje dolgi dlaki s podlanko

Če se zgodi, da se kratka dlaka psov s podlanko sprime ali zavozla, to najlažje rešimo z Mat breakerji. To so rezila, s katerimi potujemo po površini dlake. Rezila hkrati odstranjujejo podlanko in razrežejo sprijete dele na manjše kose, ki jih po uporabi Mat Breakerja prekrtačimo in razčešemo. Postopek je primeren predvsem za pse z žimasto dlako.

Ne glede na to, kako veliki so vozli in sprijeti deli dlake, jih boste lažje razčesali, če boste psa pred tem skopali s šamponom in nanesli balzam za dolgo dlako.