Klešče, škarje in pile za krajšanje krempljev

Škarje in klešče za krajšanje krempljev psov in mačk

Zakaj potrebujemo klešče in škarje za krajšanje krempljev?

Občasno krajšanje krempljev je nujno! S tem ohranimo zdravo strukturo tačk. Pogostost striženja krempljev je odvisna od teže psa in od tega, koliko si jih s hojo in tekanjem sam pobrusi. Dolgi in zanemarjeni kremplji so nevarni in povzročajo deformacijo tačk. Pri nekaterih psih in mačkah je treba kremplje redno krajšati, da bi jim tako omogočili normalno gibanje ter preprečili deformacijo tačk in nog. Predlogi kremplji dvigujejo blazinice in tako onemogočajo normalno gibanje psa. Kremplje krajšamo približno 3 mm pred živim delom kremplja, ki je pri belih krempljih viden s strani, pri črnih pa strižemo po občutku milimeter za milimetrom.

Klešče, škarje in pile za kremplje so posebej oblikovane ter prilagojene negi krempljev psov in mačk. Kolekcija opreme za nego in krajšanje krempljev psov torej obsega klešče, škarje in giljotine. Pri izbiri pa se vedno zanašajte na svoje znanje, veščine in občutek. Začetnikom vsekakor priporočamo, da izberejo klešče ali giljotine z varnostno zaponko, ki preprečijo preglobok zdrs kremplja pri krajšanju in morebitne poškodbe. Pri izbiri bodite previdni na velikost klešč, škarij ali giljotine. Če izberete premajhen pripomoček, boste za krajšanje krempljev velikih psov potrebovali veliko več moči, kar je lahko neprijetno za psa.

POZOR! Krajšanje s škarjami za ljudi in ščipalniki lahko povzroči trajnie poškodbe krempljev in deformacijo tačk. 

Postopek krajšanja krempljev

Krajšanje krempljev začnemo na zadnji tački. Psa pomirimo in tačko stabilno primemo v roko. Pri svetlih krempljih, pri strani preverimo, do kod sega rožnati del, ki predstavlja žilico. Pri svetlih krempljih lahko krempelj skrajšamo naenkrat, do približno 3 mm pred koncem rožnate žile. Pri temnih krempljih pa pogledamo v sredino kremplja. Če v sivi sredini vidimo temno piko, kremplja ne smemo krajšati! Sicer pa, krempelj krajšamo postopno, milimeter za milimetrom toliko časa, da se v sivi sredini pojavi črna pika. Od tu naprej kremplja ne smemo več krajšati, saj lahko zakrvavi! Krajšanje krempljev naj poteka tako, da s kleščami ali giljotino zajamemo krempelj od spredaj nazaj ali obratno, stisnemo s kleščami, počakamo trenutek, da vidimo, kako se pes odzove in odstrižemo. Če pri stisku s kleščami pes reagira nemirno, je to znak, da bomo zastrigli preveč, zato zmanjšamo del, ki ga želimo skrajšati. Po krajšanju je smiselno kremplje pobrusiti s posebej oblikovano pilico.

Oprema za krajšanje krempljev psov z zajamčeno najnižjo ceno v Sloveniji.