Klešče, škarje in pile za kremplje

Klešče, škarje in giljotine za krajšanje krempljev psov in mačk

Kolekcija opreme za nego in krajšanje krempljev psov obsega klešče, škarje in giljotine. Pri izbiri se zanašajte na svoje znanje, veščine in občutek. Začetnikom vsekakor priporočamo, da izberejo klešče ali giljotine z varnostno zaponko, ki preprečijo preglobok zdrs kremplja pri krajšanju in morebitne poškodbe. Pri izbiri bodite previdni na velikost klešč, škarij ali giljotine. Če izberete premajhen pripomoček, boste za krajšanje krempljev velikih psov potrebovali veliko več moči, kar je lahko neprijetno za psa. Praviloma lahko rečemo, da izbirajte med majhnimi pripomočki za majhne pse in med velikimi pripomočki za velike pse. Najtežje je krajšanje krempljev s škarjami, saj običajno "ne sedejo" lepo v roko, zato z njimi težje skrajšamo krempelj. Po krajšanju krempljev je kremplje priporočljivo zbrusiti s pilo za kremplje. Neizbrušeni kremplji se lahko zatikajo v preproge ali druge tekstilne izdelke (odeje, blazine ...)

Napotki za krajšanje krempljev psov

Občasno krajšanje krempljev je nujno! S tem ohranimo zdravo strukturo tačk. Pogostost striženja krempljev je odvisna od teže psa in od tega, koliko si jih s hojo in tekanjem sam pobrusi. Dolgi in zanemarjeni kremplji so nevarni in povzročajo deformacijo tačk. Zavedati se moramo, da je krajšanje krempljev zahtevno delo. Pri temnejših krempljih se namreč ne vidi rožnati del, kjer je žilica. V takem primeru strižemo zgolj po občutku in poznavanju zgradbe kremplja. V sredini kremplja je žila, ki je pri striženju ne smemo zastriči. Pri belih krempljih ne bomo imeli težav, saj bomo rožnati del videli s prostim očesom. Pri temnih krempljih pa je treba biti previden in se zanašati poznavanje in  občutek.

Postopek krajšanja krempljev pri psih

Krajšanje krempljev začnemo na zadnji tački. Psa pomirimo in tačko stabilno primemo v roko. Pri svetlih krempljih, pri strani preverimo, do kod sega rožnati del, ki predstavlja žilico. Pri svetlih krempljih lahko krempelj skrajšamo naenkrat, do približno 3 mm pred koncem rožnate žile. Pri temnih krempljih pa pogledamo v sredino kremplja. Če v sivi sredini vidimo temno piko, kremplja ne smemo krajšati! Sicer pa, krempelj krajšamo postopno, milimeter za milimetrom toliko časa, da se v sivi sredini pojavi črna pika. Od tu naprej kremplja ne smemo več krajšati, saj lahko zakrvavi! Krajšanje krempljev naj poteka tako, da s kleščami ali giljotino zajamemo krempelj od spredaj nazaj ali obratno, stisnemo s kleščami, počakamo trenutek, da vidimo, kako se pes odzove in odstrižemo. Če pri stisku s kleščami pes reagira nemirno, je to znak, da bomo zastrigli preveč, zato zmanjšamo del, ki ga želimo skrajšati. Po krajšanju je smiselno kremplje pobrusiti s posebej oblikovano pilico. Če se kljub vaši previdnosti zgodi, da ste krempelj zastrigli, na krvaveči del pritisnite Blut Stopper ali sredstvo za zaustavitev krvavitve. Držite deset sekund in spustite.

Po končanem striženju krempljev preverimo tudi stanje blazinic. V poletnem času so blazinice mnogokrat razpokane in poškodovane od hoje po razgretih površinah, v zimskem času pa zaradi kemičnih posipov in hoje po mrzlih ali ledenih površinah. Da bi preprečili krvavitve, okužbe in dodatne poškodbe je priporočljivo očiščene blazinice redno negovati z Bubbles Nature kremo za nego blazinic in smrčkov. Kremo s krožnimi gibi vtremo v kožo. Krema deluje dezinfekcijsko in vrača naravno vlažnost ter preprečuje poškodbe blazinic.

Krajšanje krempljev psov - klešče, giljotine in škarje za krajšanje krempljev.