Trimerji in oprema za trimanje

Pripomočki za trimanje - trimerji, kamni in palčke za trimanje

Trimanje ne pomeni striženje dlake, temveč predstavlja poseben postopek odstranjevanja odmrle in odpadajoče dlake. Trima se predvsem žimasto dlako, ki jo imajo Šnavcer, Beli višavski terier, Airdelski terier, Fox terier, Grifon in njim podobne pasme. Za trimanje lahko uporabimo različne pripomočke, kot so naprstniki, kamni in palčke za trimanje, pa tudi trimerje, ki imajo posebej oblikovana rezila. Pomembno je, da trimamo - odstranjujemo samo najdaljšo, že odmrlo in odpadajočo dlako, ki neboleče zapušča kožuh psa. Za trimanje so primerni samo psi, ki imajo tako imenovan "Rolling Coat" ali 3 dolžine dlake, pri čemer odstranjujemo samo najdaljšo. Delo naj poteka samo v smeri rasti dlake. V nadaljevanju vam posredujemo nekaj osnovnih informacij za pravilno izbiro pripomočkov za trimanje.

Naprstniki za trimanje - trimanje dlake na občutljivih predelih

Naprstniki za trimanje so primerni za učenje trimanja, saj z njimi naredimo najmanj napak. Med palec in kazalec zajamemo pramen dlake (10 do 20 dlak) in ga s potegom v smeri rasti dlake izpulimo. Če opazimo, da je trimanje za psa neprijetno, zmanjšamo količino dlake, ki jo pulimo. Postopek je primeren za učenje trimanja in predvsem za trimanje dlake na občutljivih predelih psa kot so rep, intimni predeli, glava in drugje.

Trimanje s kamnom iz lave - trimanje in strganje telesa

Gre za najbolj naraven način trimanja psov. Uporabimo lahko 2 tehniki. Pri prvi tehniki drsimo po površini telesa v smeri rasti dlake in strgamo dlako iz kožuha, pri drugei tehniki pa dlako zajemamo med kamen in prste ter s potegi v smeri rasti dlake le to odstranimo iz kožuha. Prva tehnika je primerna predvsem za Labradorce, Zlate prinašalce, kratkodlake čivave, Mopse in njim podobne pse, druga pa predvsem za Bele višavske terierje, šnavcerje, Fox terierje in druge.

Palčke za trimanje - trimanje žimnate dlake

Palčke za trimanje so lahko izdelane kamna lave ali kovine. Pri izbiri bodite pozorni na to, da izberete velikost, ki bo primerna za trimanje posameznih delov telesa. Za trimanje trupa so bolj primerne debelejše in večje palčke, medtem, ko so za trimanje glave in drugih občutljivejših delov bolj primerne tanjše in manjše palčke. Pri trimanju zajamemo pramen dlake med palčko in palec in s potegom v smeri rasti dlake odstranimo odpadajočo dlako iz kožuha. Tako kot pri puljenju z naprstniki moramo tudi pri tej tehniki zmanjšati količino dlake, če opazimo, da je trimanje za pse neprijetno. Grobe palčke so bolj primerne za debelejšo in grobo ali trdo dlako, medtem ko so fine bolj primerne za tanko dlako.

Trimerji - najpogostejši pripomoček za triamnje

Najpogostejši pripomoček za trimanje psov so trimerji. V naši ponudbi boste našli univerzalne grobe in fine trimerje, pa tudi posebej oblikovane trimerje za oblikovanje ušes, rozete, predelov okoli oči in drugih delov telesa. V osnovi lahko vsakega psa v celoti potrimamo z univerzalnim finim in grobim trimerjem. Za popolnejše rezultate in bolj natančno trimanje, pa potrebujemo za to posebej oblikovane trimerje. Trimanje mora potekati samo v smeri rasti dlake. Pri tem zajamemo pramen dlake med prste in trimer tako, da trimer ves čas dela držimo pod kotom 90 stopinj in dlako odstranimo iz kožuha s hitrim potegom v smeri rasti dlake. Če trimer zasučemo, se lahko zgodi, da dlako porežemo, kar pa v tem primeru ni zaželeno. Če dlaka spodrsava izpod trimerja, potrebujete bolj fin trimer ali trimer z bolj gostimi rezili. Trimanje psov je prav posebna umetnost, ki pa si je ni izmislil človek, ampak so jo psi s seboj prinesli iz narave. V času, ko so bili psi še divji, so odvečno dlako odvrgli z drgnjenjem ob skale in drevesa v naravi. Ker te možnosti danes nimajo, jim pri menjavi in odstranjevanju dlake pomagamo ljudje s trimanjem.

Žimnata dlaka, ki predstavlja najpogostejšo dlako, ki se trima, je imela v preteklosti svoj namen. Skozi obdobja so jo psi razvili kot zaščito pred ugrizi napadalcev, poleg tega pa jih je pozimi ščitila pred mrazom in poleti pred vročino. Zato je potrebno pri psih, ki živijo zunaj paziti, da se ne trimajo pred zimo. 

Trimanje psov ali odstranjevanje odpadajoče, odmrle dlake psov.

Postavke 1-24 55

Nastavite Smer Padajoče
na strani
Stran

Postavke 1-24 55

Nastavite Smer Padajoče
na strani
Stran