Nega psov

Pripomočki za nego psov

Glavniki, krtače, trimerji, grabljice, klešče za krajšanje krempljev, oprema za razvozlavanje in odstranjevanje podlanke

Pravilna izbira pripomočkov za domačo in profesionalno nego psov je poglavitnega pomena za zdrav in lep videz vsakega psa. Pripomočki za nego se razlikujejo, gleda na vrsto, tip dlake in pasmo psa. Napačno izbrani pripomočki lahko trajno poškodujejo dlako in kožo, zato vam v nadaljevanju nudimo nekaj osnovnih napotkov za pravilno izbiro, krtač, glavnikov in drugih pripomočkov za nego psa.

Kratka dlaka

Za pasme psov, kot so bokser, buldog, labradorec, kratkodlaka čivava, bostonski terier, beagle, hrt, shar pei, mops in druge pasme s kratko dlako.

Te pasme psov potrebujejo redno nego prav tako kot jo potrebujejo dolgo dlaki psi. Takšno nego potrebujejo zato, da je kožuh lepo prezračen, svežega in zdravega videza, pa tudi tudi zato, da pes ne pušča dlake po stanovanju. Nega dlake teh psov ni zahtevna, zato se je lahko hitro nauči vsak skrbnik psa.

1. Gumijaste krtače - krtače za masažo in vsakodnevno krtačenje

Krtače z gumijasto površino za krtačenje se uporabljajo za odstranjevanje odpadajoče dlake, odmrle kože in šamponiranje psa. Primerne so za pse z občutljivo kožo. V ponudbi boste našli gumijaste krtače z ročajem ali brez ročaja. Katero krtačo boste izbrali, je vaša odločitev.

Krtačenje psa z gumijasto krtačo je za psa prava sprostilna masaža. Zelo primerne so za navajanje psa na nego. Gumijaste krtače se lahko uporabijo tudi za odstranjevanje dlake s preproge, sedežne garniture ali drugega oblazinjenega pohištva. Pri krtačenju z gumijasto krtačo boste dosegli optimalni učinek, če boste psa krtačili z nežnimi, krožnimi gibi. Delo zaključite tako, da dlako skrtačite v smeri rasti.

2. Strgala - pripomočki za odstranjevanje odpadajoče dlake

Strgala so primerna za občasno temeljito odstranjevanje odpadajoče dlake in podlanke. Najbolj priporočljiva so strgala, ki so nastavljiva po velikosti, saj jih pri delu na velikih psih lahko prilagodimo tako, da si olajšamo delo in naenkrat zajamemo večjo površino dlake. Strgalo ima dve strani. Grobo stran in fino stran. Katero boste uporabili, je odvisno od gostote in dolžine dlake in podlanke. Najprej preizkusite grobo stran, če ta ne odstrani odpadajoče dlake, nadaljujte delo s fino stranjo. Pri uporabi strgala bodite pozorni, da ne pritiskate preveč, saj lahko poškodujete kožo. Potegi naj bodo enakomerni in naj potekajo le v smeri rasti dlake. Strgalo je primerno samo za pasji trup, zato ga ne uporabljajte na trebušnem delu, nogah in glavi. Strgalo uporabite največ enkrat mesečno.

3. Furminatorji - pripomoček za odstranjevanje podlanke

Furminatorji so primerni za odstranjevanje podlanke samo pri kratkodlakih psih. Pri izbiri bodite pozorni, da ne izberete prevelikega furminatorja, saj bi majhnega psa s prevelikim furminatorjem težko negovali. Če je pes pri negi nemiren, to pomeni, da pritiskate premočno. Če furminator ne odstrani podlanke, povečajte pritisk na telo. Delo naj poteka samo v smeri rasti dlake. Pri uporabi furminatorja na nogah in glavi bodite še posebej nežni in previdni, da ne poškodujete kože. Furminator dobro prezrači kožuh in je primeren za nego psa enkrat mesečno. Za vsakodnevno krtačenja, uporabite gumijasto krtačo ali krtačo iz žime. Pri psih, ki imajo na posameznih delih telesa nekoliko daljšo dlako, priporočamo uporabo Coat Mastra ali Coat Kinga.

4. Krtače s ščetinami - pripomoček za večji sijaj dlake

Priporočamo krtače s ščetinami divje svinje, ki so primerne za vsakodnevno krtačenje psa. Krtača s ščetinami je zelo mehka in pripomore k temu, da ima kožuh psa visok sijaj in svež videz. Krtačenje naj poteka v smeri rasti dlake, pritisk pri krtačenju pa prilagodite počutju psa. Ta krtača je primerna za zaključno krtačenje. Priporočamo jo negovalcem v salonih za profesionalno nego psov, pa tudi vsem tistim, ki se pravilne nege psa šele učijo. Uporabite jo lahko na vseh delih telesa. Cenejša različica te krtače je krtača s sintetičnimi ščetinami.

Namig negovalcev psov in pasjih frizerjev - groomerjev

Kratkodlaki psi so zelo občutljivi za nego. Poleti je njihova koža hitro preveč izpostavljena soncu, pozimi pa mrazu, zato ne pretiravajte z uporabo furminatorjev in strgal. Za vsakodnevno krtačenje uporabljajte gumijaste krtače in krtače z žimo. Za svež in zdrav videz, zaščito pred soncem in zaščito pred prhljajem ter izsušeno kožo nanesite na kožuh GogiPet® Silk Care negovalno olje.

Resasta dlaka

Za pasme psov, kot so beli višavski terier, cairin terier, parson russel terier, šnavcer, fox terier, airdel terier idr.

Resasta dlaka psov zahteva redno nego in občasno trimanje ali odstranjevanje odpadajoče dlake. Britje tovrstnih psov lahko trajno poškoduje dlako, njeno strukturo in tipični videz pasemskega psa.

1. Slicker Brush krtača z žičnatimi iglicami - redno krtačenje daljše dlake

Pri izbiri krtače lahko izbirate med klasičnimi Slicker Brush krtačami ali sodobnimi, ovalnimi krtačami z gibljivo delovno površino. Krtača ob redni uporabi lepo prezrači kožuh psa, odstrani umazanijo, prepreči sprijemanje in vozlanje daljše dlake. Krtačenje naj poteka sistematično tako, da dlako med krtačenjem privzdigujete in krtačite v smeri rasti dlake. Krtačenje dolge dlake npr. na nogah, bradi ali spodnjem delu telesa je priporočljivo enkrat tedensko.

2. Glavnik - česanje daljše dlake

Po končanem krtačenju daljše dlake na primer na nogah in bradi je treba ta predel prečesati z glavnikom, pri čemer preverimo, da v dlaki niso ostali posamezni vozli ali sprijeti deli dlake. Izbirate lahko med glavniki s fiksnimi ali vrtljivimi konicami. Pri izbiri glavnika je pomembna tudi gostota konic. Bolj kot je dlaka gosta, redkeje naj bodo nasajene konice. Na splošno bi lahko rekli, da naj ima glavnik konice daljše od 2 cm. Česanje psa naj poteka samo v smeri rasti dlake, z nežnimi in počasnimi potegi tako, da psa pri delu ne cukamo. Če niste prepričani kateri glavnik izbrati, vam svetujemo, da izberete glavnik z vrtljivimi konicami.

3. Coat King, Coat Master ali Furminator- pripomoček za odstranjevanje podlanke

Nepogrešljiv del opreme za nego psov z resasto dlako so tudi pripomočki za odstranjevanje podlanke. Na voljo so Coat Kingi, Coat Mastri in Furminatorji različnih tipov in velikosti. Običajno so za nego resaste dlake in odstranjevanje podlanke primerni Cost Kingi in Coat Mastri. Furminatorji so primerni samo za zelo kratko dlako, dolžine do 1 cm. Odstranjevanje podlanke naj poteka z ritmičnimi in srednje dolgimi gibi ter samo v smeri rasti dlake. Pri uporabi pripomočkov ne pritiskajte preveč. Če je podlanka sprijeta, je smiselno uporabiti ostre Coat Kinge. Kadar je dlaka lepo negovana in ni sprijeta, so bolj primerni Coat Mastri, ki niso ostri in krovne dlake ne poškodujejo. Odstranjevanje podlanke priporočamo enkrat mesečno.

4. Trimerji, kamni in palčke za trimanje – odstranjevanje odmrle dlake ali trimanje

Psi z resasto dlako imajo v kožuhu do tri različne dolžine dlake. S trimanjem ali puljenjem odstranimo najstarejšo in že odmrlo dlako. Trimanje naj poteka izključno v smeri rasti dlake tako, da z enim gibom odstranimo približno 10 do 20 dlak. Če je pes pri trimanju nemiren, količino dlake zmanjšamo. Če dlaka ne zapušča telesa lepo in neboleče, to pomeni, da še ni pravi trenutek za trimanje in je treba s trimanjem počakati. Trimanje psa lahko izvajate s prsti, kamni ali palčkami za trimanje (tako imenovani Strping Stik) ali trimerji. Če v trimanju niste vešči ali se trimanja šele učite, je najbolje, da uporabite palčke za trimanje ali kamen za trimanje, saj lahko z njimi naredite najmanj napak. Trimanje z različnimi trimerji poteka sicer hitreje, a lahko dlako zelo hitro porežemo ali populimo, tudi takšno, ki še ni primerna za trimanje. Priporočamo, da si pred trimanjem preberete aktualne članke na spletu ali si ogledate video posnetke. Najbolje pa bi bilo, če vam trimanje predstavi v živo in vas tega nauči nekdo, ki to že obvlada.

5. Škarje – za oblikovanje ušes, brade, nog

Posamezne dele telesa, ki jih ni mogoče trimati in oblikovati s trimerjem, lahko oblikujete s škarjami. To je mišljeno predvsem za oblikovanje, ušes, brade in higiensko striženje intimnih predelov ter dlake med blazinicami. V ponudbi najdete škarje različnih velikosti in oblik. Kakšne boste izbrali, je odvisno od velikosti psa in vašega okusa. V ponudbi najdete tako profesionalne škarje kot cenejše škarje za ljubiteljsko striženje psov.

Srednje dolga dlaka s podlanko

Za pasme psov, kot so šarpej, zlati prinašalec, nemški ovčar, škotski ovčar, briard, border collie, bradati škotski ovčar, samojed, avstralski ovčar, bernski plančar, husky, setr, beli švicarski ovčar, aljaški malamut in druge.

Te pasme psov imajo nekoliko daljšo dlako in podlanko, zato zahtevajo redno in pogosto popolno nego. Dlaka psov s podlanko se hitro vozla in postane neprijetnega vonja, zanemarjanje redne nege pa lahko pripelje do večjih zdravstvenih težav, kot so vnetja, srbečica in podobno.

1. Multi Brush ali Slicker Brush krtača z žičnatimi iglicami - redno krtačenje

Pri krtačah lahko izbirate med klasičnimi Slicker Brush krtačami ali sodobnimi Multi Brush krtačami. Obe vrsti ob redni uporabi lepo prezračita pasji kožuh ter preprečita sprijemanje in vozlanje dlake. Prednost Multi Brush krtače je v tem, da ima upogljivo površino, zato lažje skrtačimo tudi težko dostopne dele telesa. Obenem so iglice nekoliko daljše in dosežejo tudi dlako tik ob koži. Multi Brush krtača ima grobo in fino stran. Groba je primerne za krtačenje goste in sprijete dlake, fina pa za krtačenje bolj občutljivih delov psa, kot so glava, trebušni in intimni predel. Multi Brush in Slicker Brush krtači uspešno odstranjujeta odpadajočo dlako in podlanko. Če se odločite za nakup Slicker Brush krtače, vam svetujemo, da izberete eno od GogiPet® krtač, ki so edine Slicker Brush krtače z mehko blazinico in nekoliko gibljivo delovno površino. Krtačenje naj poteka sistematično tako, da dlako med krtačenjem privzdigujete in krtačite v smeri rasti dlake. Tak postopek krtačenja priporočamo enkrat tedensko, klasično krtačenje brez privzdigovanja dlake pa je primerno izvajati vsak dan.

2. Klasični glavniki - redno česanje dlake

Pri izbiri klasičnega glavnika za česanje psa s podlanko bodite pozorni na gostoto dlake. Gostejša kot je dlaka, redkejše naj bodo konice. Priporočamo uporabo glavnika z dvojno dolžino konic ali glavnika z daljšimi, redkejšimi konicami, s katerim boste dosegli vso dlako, tudi tisto tik ob koži. Glavnika sta posebej oblikovana za pse s podlanko. Česanje psa opravite po končanem krtačenju, v smeri rasti dlake. Z glavniki preverite, ali je bilo krtačenje dovolj temeljito. Če se glavnik zatika v posamezne dele sprijete ali zvozlane dlake, ta del poškropite z balzamom v pršilu, ponovno skrtačite in počešite. Česanje dlake z glavniki naj poteka samo v smeri rasti dlake.

3. Glavniki z vrtljivimi konicami - za občutljive pse

Da bi preprečili nepotrebno cukanje in zapletanje glavnika v dlako, lahko za česanje uporabite tudi glavnik z vrtljivimi konicami. Drugače kot pri klasičnem glavniku bo ta lepo drsel skozi dlako, kljub temu bomo ob česanju pod roko začutili posamezne vozle, ki jih lahko med krtačenjem s konico glavnika razvozlate, nato pa česanje ponovite. Priporočamo, da izbirate med enorednimi glavniki, ki imajo konice daljše od 2 cm. Glavnik z vrtljivimi zobmi je primeren tudi za navajanje mladičev na česanje.

4. Coat King in Coat Master - pripomoček za odstranjevanje podlanke

Nepogrešljiv del opreme za nego psov s podlanko so tudi pripomočki za odstranjevanje podlanke. Vsakodnevno boste podlanko odstranjevali s krtačami in glavniki, občasno pa bo treba podlanko odstraniti tudi bolj temeljito. Na voljo so različni tipi in velikosti Coat Kingov in Coat Mastrov. Osnovna razlika je v tem, da so Coat Kingi ostri in zato lažje drsijo skozi dlako. Pred uporabo dlake ni treba skrtačiti, a bodite previdni, saj lahko z njimi porežete in poškodujete zgornjo dlako. Coat Mastri niso ostri in pri delu zajamejo samo podlanko. Pred odstranjevanjem podlanke je treba kožuh psa dobro skrtačiti in dlako počesati v smeri rasti dlake. Če želite, da je vaš pes res lepo negovan in lepega videza, vam priporočamo, da si vzamete nekaj več časa in uporabite Coat Mster. Kadar želite delo opraviti hitreje, so bolj primerni Coat Kingi. Ne glede na to, ali boste podlanko odstranjevali s Coat Kingom ali Coat Mastrom, naj potegi potekajo sistematično in samo v smeri rasti dlake. Bolj kot je dlaka gosta, redkejša naj bodo rezila na pripomočku. Kako pogosto odstranjujemo podlanko, je odvisno od gostote dlake in podlanke, vsekakor pa je ne odstranjujemo več kot enkrat mesečno.

5. Pripomočki za razvozlavanje

Dolga dlaka psov, še posebej tistih s podlanko, je nagnjena k vozlanju in sprijemanju. Ob rednem in temeljitem krtačenju se dlaka ne bo vozlala. Če naletite na posamezne vozle in sprijete dele dlake, je primerno uporabiti ustrezne pripomočke. Pripomočki za razvozlavanje so ostri, zato bodite pozorni, da pri razvozlavanju psa ne poškodujete. Če gre za posamezne vozle, je smiselno vozel prijeti med prste ter ga z rezilom prerezati na manjše dele in skrtačiti. Za razvozlavanje večjih sprijetih delov priporočamo uporabo Mat Breakerjev. Z rezili Mat Breakerja se premikajte v smeri rasti dlake in postopno razvozlajte sprijete dele. Po končanem delu je potrebo razvozlano dlako skrtačiti.

Dolga svilnata dlaka

Za pasme, kot so maltežan, lhasa apso, yorkshirski terier, afganistanski hrt in drugi.

Psi z dolgo in svilnato dlako, ki nimajo podlanke, zahtevajo poleg redne nege tudi striženje dlake. Če striženja niste vešči, priporočamo, da to delo prepustite profesionalnemu negovalcu psov in pasjemu frizerju - groomerju, če pa ste vešči v ročnih spretnosti, se v striženju lahko preizkusite tudi sami. Pred tem je smiselno, da nekajkrat pri delu opazujete frizerja in da ste pri delu postopni in potrpežljivi.

1. Pin Brush krtača - vsakodnevno krtačenje dlake

Za vsakodnevno krtačenje dolge, svilnate dlake priporočamo Pin Brush krtačo, ki bo kožuh psa lepo prezračila in preprečila sprijemanje dlake. Izbirate lahko med Pin Brush krtačami z lesenimi ali plastičnimi ročaji. Pomembno je, da so konice Pin Brush krtače nameščene v zračno blazinico, kar omogoči, da je krtačenje nežno in prijetno. Pri vsakodnevnem krtačenju drsite s krtačo po površini dlake v smeri rasti. Pri temeljitem krtačenju enkrat tedensko, je smiselno dlako privzdigovati tako, da je ta lepo skrtačena do kože. Da bi preprečili nastajanje statične elektrike, priporočamo, da pred krtačenjem nanesete na dlako ali krtačo Spray za sijaj dlake ali Silk Care negovalno olje.

2. Glavnik - česanje dlake

Po končanem krtačenju dolge in svilnate dlake je treba kožuh psa prečesati z glavnikom. S tem med drugim preverimo, da v dlaki niso ostali posamezni vozli ali sprijeti deli dlake. Izbirate lahko med glavniki s fiksnimi ali vrtljivimi konicami. Pri izbiri glavnika je pomembna gostota konic. Bolj kot je dlaka gosta, redkeje naj bodo nasajene konice. Na splošno bi lahko rekli, naj ima glavnik konice daljše od 2 cm. Česanje naj poteka samo v smeri rasti dlake, z nežnimi in počasnimi potegi tako, da psa pri delu ne cukamo. Če niste prepričani, kateri glavnik izbrati, zagotovo ne boste naredili napake, če izberete glavnik z 29 konicami.

3. Krtača s ščetinami - pripomoček za večji sijaj dlake

Priporočamo krtače s ščetinami divje svinje, ki so primerne za vsakodnevno krtačenje psa. Krtača s ščetinami je zelo mehka in pripomore, da ima kožuh psa po krtačenju visok sijaj in svež videz. Krtačenje psa naj poteka v smeri rasti dlake, pritisk pri krtačenju pa prilagodite počutju psa. Ta krtača je primerna za profesionalno nego psov v salonih (zaključno krtačenje), pa tudi za tiste, ki se pravilne nege psa šele učijo. Uporabite jo lahko na vseh delih telesa, izbirajte pa predvsem med tistimi, ki imajo ščetine daljše od 2 cm.

4. Pripomočki za razvozlavanje

Če se zgodi, da je dolga dlaka psa zvozlana in posameznih vozlov ni mogoče skrtačiti s Pin Brush krtačo, lahko kot alternativo uporabite mehko Slicker Brush krtačo in Splitter – pripomoček, s katerim vozle razdelite na manjše dele in jih nato skrtačite brez nepotrebnega cukanja. Ko delate z rezilom - splitterjem naj potegi potekajo samo v smeri rasti dlake tako, da posamezne vozle prerežete po dolžini.

5. Škarje - za odstranjevanje dlake med blazinicami, očmi in na intimnih predelih

Osnovna nega dolgodlakih psov med drugim zajema redno odstranjevanje ali krajšanje dlake med blazinicami in redno odstranjevanje ali krajšanje dlake na intimnih predelih (alternativno med očmi). Pri tem lahko namesto manjšega brivnika uporabite za to posebej oblikovane škarje. Pri krajšanju dlake bodite pozorni, da psa ne poškodujete. Za krajšanje dlake med očmi priporočamo škarje z zaokroženo konico, ki preprečijo morebitne poškodbe oči.

Skodrana dlaka

Za pasme psov kot so pudli, bischon frise, portugalski vodni pes, lagotto romanolo in druge.

Skodrana dlaka psov zahteva veliko rednega česanja in nege, poleg tega pa tudi redno striženje in oblikovanje. Večina skrbnikov teh psov striženje prepusti profesionalnim frizerjem in negovalcem psov - groomerjem. Če ste vešči ročnih spretnosti, se v striženju s strižniki in škarjami lahko preizkusite tudi sami. Pred tem je smiselno, da nekajkrat pri delu opazujete frizerja in da ste pri delu postopni in potrpežljivi.

1. Pin Brush krtača - vsakodnevno krtačenje dlake

Za vsakodnevno krtačenje in odstranjevanje umazanije iz kodraste dlake priporočamo Pin Brush krtačo, ki bo kožuh psa lepo prezračila in preprečila sprijemanje dlake. Izbirate lahko med Pin Brush krtačami z lesenimi ali plastičnimi ročaji. Pomembno je, da so konice Pin Brush krtače nameščene v zračno blazinico, ki omogoči, da je krtačenje nežno in prijetno. Pri vsakodnevnem krtačenju drsite s krtačo po površini dlake, v smeri rasti dlake.

2. Multi Brush ali Slicker Brush krtača z žičnatimi iglicami - redno krtačenje

Pri izbiri krtače lahko izbirate med klasičnimi Slicker Brush krtačami ali sodobnimi Multi Brush krtačami. Obe krtači ob redni uporabi lepo prezračita kožuh psa, odstranita umazanijo, preprečita sprijemanje in vozlanje dlake in jo lepo raztegneta tako, da je primerna za striženje. Prednost Multi Brush krtače je v tem, da ima upogljivo površino, zato lažje skrtačimo tudi težko dostopne dele telesa. Obenem so iglice nekoliko daljše in dosežejo tudi dlako tik ob koži. Multi Brush krtača ima grobo in fino stran. Groba je primerne za krtačenje goste in sprijete dlake, fina pa za krtačenje bolj občutljivih delov psa, kot so glava, trebušni predel in intimni deli. Če se odločite za Slicker Brush krtače, priporočamo, da izberete eno izmed GogiPet® krtač, ki so edine Slicker Brush krtače z mehko blazinico in nekoliko gibljivo delovno površino. Krtačenje naj poteka sistematično tako, da dlako med krtačenjem privzdigujete in krtačite v smeri rasti dlake. Tak postopek krtačenja je primeren enkrat tedensko, klasično krtačenje brez privzdigovanja dlake pa priporočamo vsak dan. Krtačenje dlake je nujno vsaj enkrat tedensko.

3. Glavniki - česanje po krtačenju

Po končanem krtačenju je smiselno dlako psa prečesati. Pri tem uporabite glavnik z redko nasajenimi konicami, ker je dlaka gosta in valovita. Priporočamo uporabo glavnika s 16 konicami. Česanje naj poteka od vratu proti repu, sistematično in samo v smeri rasti dlake. Če med česanjem naletite na posamezne sprijete dele dlake, je treba te dele ponovno skrtačiti in počesati. Uporaba pripomočkov za razvozlavanje pri teh pasmah običajno ni potrebna.

4. Škarje - higiensko striženje in oblikovanje dlake

Pri negi kodraste dlake boste potrebovali škarje za krajšanje dlake med očmi, med blazinicami in na intimnih predelih. Za higiensko striženje ne boste potrebovali posebnih spretnosti, pozorni pa morate biti, da pri striženju ne zarežete v kožo. Pri striženju boste potrebovali ravne škarje za oblikovanje telesa, ukrivljene škarje za oblikovanje glave in tačk ter efilirke - škarje za odpravljanje napak po striženju. V kolekciji GogiPet boste našli tudi poceni škarje za ljubiteljsko striženje psov.

5. Strojčki za striženje - strižniki za ljubiteljsko striženje dlake

Krajšanje dlake psov s strojčki za striženje je lažje od striženja s škarjami in zahteva manj ročnih spretnosti, kljub temu pa previdnost pri striženju ni odveč. Strojčki, ki jih najdete na trgu, so različnih moči, kakovosti in različnih cen. Če ste se odločili, da boste svojega psa strigli sami, lahko v naši ponudbi najdete različne strojčke za ljubiteljsko in profesionalno striženje. Za ljubiteljsko striženje doma priporočamo, da izbirate med strojčki za striženje psov iz kolekcije GogiPet in Optimum, za profesionalno delo v salonu pa med strojčki Heiniger in Aesculap. Pred striženjem preberete navodila za striženje, poglejte nekaj video posnetkov in večkrat opazujte negovalca psov in pasjega frizerja pri njegovem delu. Pri striženju upoštevajte, da mora biti pes pred striženjem okopan, posušen in dobro skrtačen, sicer se lahko zgodi, da se bodo rezila zatikala v posamezne vozle. Striženje psa naj poteka samo v smeri rasti dlake, dolžina je odvisna od uporabljenega nastavka za striženje in vaše želje.

Ne glede na to, ali boste svojega psa v celoti ali samo delno negovali sami, je pomembno, da izberete pravilne pripomočke. Upamo, da smo vam z zgornjimi napotki ponudili dovolj smernic. Nekaj informacije lahko pridobite tudi z branjem besedil v posameznih kategorijah. 

Pripomočki za nego psov, ki jih priporočajo profesionalni negovalci psov in pasji frizerji - groomerji.

Postavke 1-24 147

Nastavite Smer Padajoče
na strani

Postavke 1-24 147

Nastavite Smer Padajoče
na strani